- 2016. november 23., 10:18
Fülhallgató mint kémmikrofon? Ez nem egy James Bond film, hanem a valóság, ami biztonságunkat fenyegeti.
Hirdetés

A hír alapján arra gondolnánk, hogy a vezeték nélküli, digitális jelátvitelt törték fel, de nem, ennél sokkal érdekesebb és egyelőre veszélyesebb dologról van szó: a Ben Gurion Egyetem kutatói a hagyományos analóg fülhallgatókból készítettek szoftveresen kémeszközt.

A szakemberek által készített szoftver a Realtek chipekkel működik, kihasználva annak azon képességét, hogy tetszőlegesen tudja váltogatni a csatlakozók funkcióit. A program telepítése után lehetővé teszi, hogy egy távoli parancsra a fülhallgató-kimenetet és a mikrofonbemenetet felcserélje, így a fülhallgatóból egy – nem túl jó minőségű – mikrofon válik (a hangszóró és a mikrofon felépítése nagyon hasonló, és ugyan más feladatra optimalizálták, az előbbi az utóbbi szerepét is betöltheti, és az eljárás nemcsak fülhallgatókkal, de passzív hangszórókkal is működhet). A tesztek során egy szimpla Sennheiser fülessel hat méterről is felismerhető minőségben tudták rögzíteni és a neten keresztül továbbítani az emberi beszédet, ami azért nem rossz, ha belegondolunk, hogy egy tárgyalóban hat méteres körben hány fontos mondat is hangozhat el.

A Speak(a)r nevű kísérleti szoftver csak az elmélet helyességét hivatott igazolni, így valódi kártevőnek nem tekinthető, de ez nem jelenti azt, hogy számítógépes kémek ne tudnának olyan trójait írni, ami önálló terjedésre is képes és kémkedésre használható.

Címkék