- 2017. március 1., 10:00
Az Oppo bemutatott egy olyan mobilt, amely könnyedén megváltoztathatja a teljes iparágat is akár.
Hirdetés

A telefonba épített kamerák és a kompakt fényképezőgépek minősége között szinte alig van ma már különbség, a fényképezőgépek egyedül azért jobbak, mert optikai nagyítást is kínálnak. Ugyan a telefonok világában is volt már többféle próbálkozás a helyzet megoldására (felcsatolható lencsével, 40 MP-es szenzorra és kettős optikával), de a helyzet az, hogy a klasszikus értelemben vett zoomolás élményét szinte sosem kaptuk meg. Ez alól a Nokia és a Samsung egy-egy mobiljai jelentenek csak kivételt, de esetükben szó szerint nagy árat kellet fizetni, mivel a telefonok optikája jóval nagyobb volt az átlagosnál.

Az Oppo most viszont alkotott valamit, ami ha beválik, akár az egész iparágat megmozgathatja. A vicc az egészben az, hogy a kínai gyártónál nem találták fel a spanyolviaszt, hanem csak egy meglévő módszert ültettek át telefonba – persze az is nagy teljesítmény, hogy sikerült elég apró méretben használható minőséget nyújtani. Anno a Minolta épített egy olyan fényképezőgépet, amely úgy volt képes háromszoros optikai nagyításra, hogy egyáltalán nem volt kifelé domboruló objektívje. A trükk az volt, hogy egy prizma segítségével az objektíven keresztül belépő fényt 90 fokban elterelték, az objektív pedig a gépházon belül tette a dolgát. Vagyis a Minolta nem spórolta meg a mozgatható lencséket, csak éppen olyan helyre tette, hogy az ne legyen zavaró. A Dimage X nevű gépről beszélünk, amelynek éppen kompakt mérete volt a legfőbb vonzereje.

Ez volt a Minolta Dimage X

Visszatérve az Oppóra, a kínai vállalat mérnökei pontosan ezt a rendszert alkották meg újra, csak sokkal kisebb méretben: az egyelőre csak prototípusként létező modul magassága tokkal-vonóval együtt megáll 5,7 mm-nél – ami mondjuk egy Samsung Galaxy S7-be vagy egy iPhone-ba ugyan még így is csak egy kis pukli beépítése árán férne be, de alighanem ez olyan kompromisszum, amit a legtöbbünk simán bevállalna. Persze mindennek van hátránya, a kis méretből adódóan jelen esetben valószínűleg gyenge fényerővel kell számolni – ezért lehet, hogy az Oppo is dupla kamerás rendszerben gondolkodott, a zoomos modul (amit periszkópnak neveznek) csak az elsődleges objektív kiegészítéseként szolgál. Az optika ötszörös nagyítást kínál, és további előnye, hogy optikai képstabilizátort is tartalmaz, amely a versenytársak megoldásaihoz képest hatékonyabb, mivel relatív nagy helyet foglalhat el. Az Oppo mérnökei egy teljes éve dolgoznak a koncepción, és több mint 50 szabadalmi kérelmet nyújtottak be vele kapcsolatban.

Ez pedig az Oppo modulja

A vállalat természetesen demózta a modult, de egyelőre csak egy olyan telefonon, amit direkt erre a célra építettek. A lényeg látszik így is, nevezetesen az, hogy a mobil nem vastagabb az átlagosnál. Az Oppo egyelőre nem tervezi, hogy a modult kereskedelmi forgalomban kapható telefonba is beépíti – de ha ez megváltozik, arról nyilván fogunk hallani.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00