Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

A Computex 2017 blogból ajánljuk

Ha az ARM-on múlik, akkor mindenképpen: az ARM bemutatta hogyan képzeli el a közeli jövőt.
A 15,6 colos notebookok nagyok és nehezek, de csak akkor, ha nem az ASUS készíti őket.
A router csak a szükséges rossz, ami ráadásul még ronda is? Az ASUS Blue Cave megváltoztathatja ezt a véleményt.
AZ UX490-be 14 colos kijelző került, pedig a gép nem lett nagyobb, éppen akkora, mint 13,3 colos elődje volt.
Az ASUS új kifordítható utltrabookja, az UX370 megdöntötte saját kategóriájában a vékonysági rekordot.
A tajvani gyártó brutális masinájáról már írtunk, de a méretosztályban van kedvezőbb árú ajánlata is.
Az Acer szerint a Spin 1-re máris ráfér a frissítés, így a géphez hamarosan új processzorokat lehet választani.
A laptopok között nem sok olyan van, amelyik olcsó, mégis lehet vele játszani. Az Acer most mutatott egy újat.

HP Pavilion dv6 Rossignol notebook teszt

2011. március 08. - mostSzólj hozzá!

Egyre több cég ismeri fel, hogy az egyszerű szürke notebookok mellett érdemes egy-egy különleges kiadású változatot is piacra dobni. A HP-nél ezek közé tartozik a téli sportok szerelmeseinek kiadott Rossignol-sorozat.

A legtöbb esetben a speciális dizájn alatt különlegesebb hardvert, az árcédulán meg ehhez illeszkedő összeget találunk, a francia sportszergyártóval együttműködésben készített dv6 Rossignol Edition gépeknél viszont nem ez a helyzet, mind a gépek tudása, mind az árak megfelelnek nagyjából a hasonló képességű sima dv6-os gépekével. Ez így is van rendjén, ezek a változatok ugyanis igazából csak a burkolat egyes elemeiben (és a háttérképben) különböznek a normál változatoktól – ezért pedig nem illik túl sokat elkérni.

Ezzel egyben az is kitalálható, hogy a notebookok elsősorban otthoni multimédiás használatra készültek (Entertainment Notebook PC Series az angol elnevezésük), tehát elsősorban arra találták ki őket, hogy otthon az asztalon dolgozzanak, ahonnan csak a legritkább esetben, házibuli alatt vagy egy hosszabb vakáció idejére mozdulnak el.

Külső

Nem véletlen, hogy a HP a piacvezető notebookgyártó: a dv6 Rossignol összerakása teljesen hibátlan, és bár műanyagból van, rendkívül szilárd és jól összeszerelt hatást kelt. A gép különlegességét természetesen a kijelző és a csuklótámasz/billentyűzetkeret burkolata jelenti, amely speciális mintát kapott. Az összhatás kifejezetten jó, a gép fiatalos és vagány, és még éppen nem csicsás. Bár ezek a speciálisan színezett burkolatrészek fényes műanyagból készültek, az ujjlenyomatok és a koszolódás kevésbé feltűnő, köszönhetően a mintázatnak. A gép különlegesség még a hátul világító HP felirat – ilyen megoldást egyre több cég alkalmaz saját maga reklámozására.

A mintát leszámítva a gép formaterve alapvetően konzervatív, körben enyhe lekerekítésekkel. Kijelzője fényes, körülötte viszont a megszokott fekete helyett fehér keretet találunk. A zsanérok elég vastagok és súrlódásuk tartja csukva a noteszgépet – a súrlódás viszont túl nagy ahhoz, hogy egy kézzel mozgathassuk a monitort. A billentyűzettel való „összefekvést” ennél a gépnél nem apró gumitappancsok hivatottak megakadályozni, hanem a kijelző keretének oldalán körbefutó, keményebb gumiból készült csík kiemelkedései.

A billentyűzet tekintetében vegyes benyomásaink voltak: a gombok kivitele jó, nyomáspontjuk, keménységük is rendben van, de a kiosztással nehezen tudtunk csak megbékélni. A legnagyobb gondot a bal szélső gomboszlop jelentette, amely legfelül az Esc-pel kezdődik, de alatta sorban a levelezőklienst, a HP MediaSmartot, a webböngészőt, a nyomtatást és végül a számológépet indító gyorsbillentyűt tartalmazza. Mivel a megszokott klaviatúrákon az Esc alatt balszélen a Tab, a Caps Lock, a Shift és a többiek találhatók, többször is előfordult, hogy az egyes elemek közötti váltás helyett elindítottuk a Live Mailt, vagy a nagybetűk kiválasztása helyett a nyomtatást aktiváltuk.

Extra kapcsolóból egyet sem kapunk, a plusz funkciókat az Fn+funkcióbillentyű kombinációkkal érhetjük el. Az F1 így a Helpet indítja el, az F2/F3 a fényerő állítására szolgál. Az F4-gyel váltogathatunk a megjelenítők között, míg az F5-F8 sor a médialejátszó vezérlése. Az F9-F11 a hangerő állítását, az F12 a vezeték nélküli adapter ki- és bekapcsolását, tőle jobbra egy speciális gomb pedig a rendszer lezárást végzi.

A nagyméretű tapipad a billentyűzet alatt, enyhén jobbra tolva található. Érzékenysége rendben van, a jobb felső sarokba tolt R betű is jól néz ki. Nem tetszett viszont, hogy a HP az érintésérzékeny felülettel egybeépítette a gombokat, amelyek egyrészt igen kemények, másrészt előfordult, hogy megnyomásuk közben elmozdult az ujjunk és vele az egérmutató is.

A gépház alsó része a megszokott fekete műanyagból készült, de érdekessége, hogy a HP valami miatt erre írta rá a csatlakozók és a visszajelző fények neveit. Kicsit furcsa ez a megoldás, mert ha ezek a feliratok felül lennének, akkor valóban segítenék a különféle perifériák csatlakoztatását, így viszont csak akkor láthatók, ha megfordítjuk a notebookot. Az alsó rész közepén egy nagy, négy csavarral rögzített fedelet találunk – e mögött helyezkedik el a merevlemez és a memória, amelyeket így könnyen bővíthetünk, de hozzáférünk a mini PCI-E slothoz és a hűtőrendszerhez is. A dv6 Rossignol mérete a megcélzott felhasználási területnek megfelel, 381×249×39 mm, tömege pedig 2,5 kg.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!