- 2011. május 11., 11:55
Az iSuppli várakozásai alapján négy éven belül domináns technológia lesz a passzív 3D.
Hirdetés

Amint arról korábban már több alkalommal írtunk, az LG úgy döntött, hogy a Cinema 3D széria esetében, vagyis a termékpalettán szereplő minden idei 3D LCD-tévé esetében az aktív technológia helyett a passzív (FPR) megoldást használja, valamint a technológiára építve idén a Toshiba, a Philips és a Vizio is piacra dob termékszériákat – igaz, ez utóbbi három gyártó a csúcskészülékeiben továbbra is aktív shutteres megoldást használ. A Samsung, a Sony, a Sharp és a Panasonic ugyanakkor egyelőre kitart amellett az álláspont mellet, hogy az aktív 3D összességében jobb élményt ad, ezért ezek a cégek – állításuk szerint legalábbis – nem gondolkodnak passzív 3D tévék bevezetésén.

A piackutatásokat végző iSuppli 2015-ig vizsgálta a 3D piac alakulását technológiai szempontból, és a tanulmányt készítő szakemberek fentiek ellenére arra a megállapításra jutottak, hogy a passzív 3D egyre népszerűbb lesz, 2015-ben pedig már az összes eladott 3D tévé több, mint fele ilyen technológiát fog használni. A passzív megoldás szerintünk is jobb; bár a felbontás kérdését meg kell még valahogyan oldani, az LCD-k esetében egyértelműnek tűnik, hogy az LG-féle FPR jobb 3D élményt nyújt. (Az LG 47LW650S 3D tévéjét már teszteltük is, cikkünk itt olvasható.)

Az FPR relatív lassú térhódítását több tényező együttesen is indokolhatja. Egyrészt az aktív megoldás mellett kardoskodó gyártók biztosan nem adják majd be a derekukat egykönnyen, hiszen egy pálfordulás nehezen lenne megmagyarázható részükről. Másrészt a technológia egyelőre csak LCD-tévékkel kombinálható, így a plazmatévék továbbra is ASG-sek (aktív shutteresek). Harmadrészt jelenleg csak egyetlen gyártó, a LG képes arra, hogy gazdaságosan gyártson passzív 3D paneleket (idén az összes gyártó az LG FPR paneljét használja), így a kapacitások végesek. Ez utóbbi helyzet a közeljövőben egyébként megváltozhat, mert az AUO már tavaly óta fejleszti saját megoldását, ami a várakozások alapján jövőre már futószalagon készülhet.