- 2011. augusztus 29., 16:58
A mai naptól az RTL Klub, szeptember 1-jétől pedig a TV2 is szélesvásznú formátumban sugároz – de még csak SD-ben.
Hirdetés

Amíg Amerikában és Európa nyugati felén az SD-HD váltás is lerágott csont már, és lassan a 3D adók kora következik, a hazai tévés világban annak örülhetünk, hogy a két legnagyobb kereskedelmi csatorna végre 4:3-as formátumról átvált 16:9-es szélesvásznú műsorszórásra. Az RTL Klub a mai naptól fokozatosan hajtja végre az átállást, a TV2-n pedig szeptember 1-jétől tölti be majd doktor House a lapostévék teljes felületét. A TV2 tulajdonosa közleményben tudatta, hogy a cégcsoport többi csatornája szintén formátumot vált, az RTL esetében viszont egyelőre nem tudni, hogy az RTL Klubon kívül más adókat érint-e a változás.

A hazai csatornák közül nem az RTL Klub lesz a pionír, az M1, az M2 és a DunaTV a DVB-T platform üzemszerű működésének kezdetétől fogva 16:9-es képarányban sugároz, ráadásul ezek a csatornák HD felbontásúak is. Persze valódi HD felbontású tartalom kevés van rajtuk: jellemzően sportközvetítéseket lehet nagyfelbontásban élvezni. Az RTL Klub és a TV2 a 16:9-es képarányra való átállással természetesen a HD felbontású műsorszórásra is felkészülnek, de a bevezetés időpontjára vonatkozóan a kereskedelmi csatornák még csak célozgattak, konkrét céldátum nem hangzott el.

Az RTL Klub és a TV2 esetében a műsor kétféle módon jut majd el a fogyasztókig, alapvetően attól függően, hogy analóg vagy digitális a közvetítő platform. Az analóg sugárzás esetében a jel 4:3-as képarányú marad, vagyis a 4:3-as képarányú tévéken alul és felül is fekete csík jelenik meg (letterbox). A digitális műsorszórás esetében a 16:9-es formátumra állnak át a gyártók, ebben az esetben a set-top-box beállításai határozzák meg, hogy a tévéhez az eredeti 16:9-es jel vagy 4:3-as letterbox formátum érkezik meg – de aki már most is digitális tévét néz, annak a set-top-boxon elvileg nem lesz állítanivalója. Az egyetlen kivételt a MinDigTV jelenti, a hazai DVB-T platformon szintén a 4:3-as képarányú letterbox változatok lesznek elérhetők, mert az RTL Klub és a TV2 tulajdonosa is annyira alacsony sávszélességet vásárolt, hogy a 16:9-es adás az erős tömörítés miatt teljesen nézhetetlen lenne.

Bár az átállás után egy ideig még biztosan lesznek 4:3-as képarányú tartalmak is az RTL Klub és a TV2 műsorán, ezek mindig helyes képaránnyal jelennek majd meg, nem fordulhat majd elő, hogy műsorok közben a tévé képarányváltójával kelljen babrálni – ugyanakkor a képarány automatikus felismerésére nem alkalmas tévéken csatornaváltásnál korrigálni kell majd. A képarányokról és az átállással járó előnyökről egy külön cikkben számolunk majd be hamarosan.