- 2012. augusztus 29., 18:38
A japán gyártó némileg váratlanul szállt be a hatalmas képátlójú tévék versenyébe.

A japán gyártó némileg váratlanul szállt be a hatalmas képátlójú tévék versenyébe.

A KD-84X9005 típusjelzésű tévé természetesen a BRAVIA termékcsaládba tartozik, felbontása pedig 3840×2160 pixel, azaz éppen a Full HD felbontás négyszerese. A Sony esetében ez nem feltétlenül egyértelmű, a japán vállalat 4K-s kivetítője például 4096 pixelt képes megjeleníteni horizontálisan – de úgy látszik, hogy a Sony ezúttal nem fog külön utakon járni, ami végső soron a felhasználóknak jó. Persze az is lehet, hogy a japán vállalat egyszerűen nem tudott volna kitől 4096 pixel széles panelt rendelni, de nem legyünk ennyire rosszindulatúak.

A Sony 84 colos (213 cm-es) képátlójú monstruma a 4K X-Reality PRO névre hallgató képjavító technológiát tartalmazza; a képjavítóknak az UHD tévék esetében fokozott jelentősége lehet a következő években, mert egyelőre nem úgy fest a helyzet, hogy belátható időn belül a nézők rendszeresen juthatnának 4K×2K felbontású tartalmakhoz, így a Blu-ray lemezet, vagy ami még rosszabb, a DVD lemezek tartalmából kell 8 Mpixeles képet előállítani. Sajnos a kiállítási területen lehetetlen annak eldöntése, hogy melyik gyártó felskálázó algoritmusa működik a legjobban, idő sincs az alapos vizsgálatra és a körülmények sem ideálisak, így a gyártók között rangsort biztos, hogy nem fogunk tudni felállítani az IFA végére sem.

A Sony az IFA-t megelőző sajtótájékoztatón sem a megjelenés várható időpontját sem a tévé árát nem közölte – de mivel a 4K felbontású tévék esetében gyakorlatilag minden gyártó titkolózik, a tippünk az, hogy ezek a készülékek idén még nem lesznek megvásárolhatók. Sőt, az is lehet, hogy sosem lehet majd megvenni őket, végül a 3D illetve az okostévé őrület is úgy kezdődött, hogy a gyártók majd másfél évig egyre-másra mutogatták a prototípusokat. Ha a tippünk bejön, akkor még egy fél évig továbbra is a Toshiba G1-es, szemüveg nélkül is 3D képet előállító, de cserébe méregdrága tévéje marad az egyedüli 4K×2K-s kijelző.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. február 10., 13:00
2020. február 12., 16:00
2019. október 28., 08:00